Főoldal | Email | Belépés napja. Keresés itt:
   Minden motor A-Z Hírlevél | Médiaajánlat | Impresszum

50-es robogó tuning lehetőségek
[InfoBike.hu | Motortrader] Felvétel dátuma: 2010.08.15
robogó tuning, dugattyú, henger, karburátor


Robogó-tuning rovatunkban ezúttal az 50 cm3-es automata robogók tuningolásának alapjairól írunk. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy a tuningolás során a motor gyárilag megadott műszaki paraméterei a tuning ?mélységétől? függően megváltoznak. Ez a művelet azt eredményezheti, hogy robogónk jogilag már nem a segédmotoros kerékpár kategóriába sorolandó. Ha a törvény betűit tiszteletben akarjuk tartani, akkor a segédmotoros kerékpárként üzemeltetett kétkerekűeket szinte kivétel nélkül le kellene vizsgáztatni és motorkerékpárnak minősíteni. Ugyanis a segédmotoros kerékpár olyan két-, három-, vagy négykerekű jármű, amelyet 50 köbcentit meg nem haladó lökettérfogatú, belsőégésű motor ? vagy legfeljebb 4kW teljesítményű egyéb motor ? hajt, tervezési sebessége 45 kilométer/óránál nem nagyobb, és saját tömege legfeljebb 350 kg. Ezeket a járműveket 14. életévüket betöltött, hajtási engedéllyel vagy ?B? kategóriás jogosítvánnyal rendelkező személy vezetheti. Tehát ha kétkerekűnk lökettérfogata ettől nagyobb vagy gyorsabb haladásra képes, akkor már rendszámköteles és megfelelő kategóriás jogosítvánnyal vezethető közúton.

Minden 50 cm3-es robogót fojtással látnak el gyárilag, ami azt jelenti, hogy 45 km/óránál nem képes gyorsabb haladásra. A fojtás lehet:

1. Elektronikus, ami a korlátozza a motor maxi-mális fordulatát és ezáltal a sebességet.
2. Mechanikus, ami korlátozza az áttétel növekedését a szíjtárcsán.
3. A fojtást elhelyezhetik a kipufogó-, illetve a szívórendszerben.

Néhány gyártó a fenti módszerek kombinációját alkalmazza.
A következő tuning és teljesítménynövelő beavatkozásokkal csak abban az esetben érhetünk el eredményeket, ha a gyártók által elhelyezett fojtást eltávolítjuk.

Négy alapvető területen tudunk teljesítményt növelni:

1. kipufogó rendszer
2. hengerűrtartalom
3. áttételezés
4. karburátor

(A fenti lista a tuning-beavatkozások logikus sorrendjét mutatja.)

1. Kipufogó rendszer
Számos kipufogótípus hozzáférhető:
Vannak azok a kipufogók, amelyek kis teljesítmény növekedést képesek előidézni eredeti motorfordulaton, ilyen pl. a Sito Plus.

Van olyan típus, amely kb. 20%-os növekedést idéz elő, de az eredetinél magasabb fordulaton, és szükség van arra, hogy ehhez az áttételezést is hozzáállítsuk annak érdekében, hogy optima-lizáljuk a teljesítményt. Ilyen pl. a Leo Vince SP3

Rezonátordob, amely kb. 50% teljesítménynövekedést eredményez magas fordulatszámon, de emiatt állítani kell az áttételezésen és néhány esetben a kuplungot is módosítani kell. Pl. Leo Vince kézzel gyártott kipufogók
A teljesítmény növekedése magasabb fordulaton nagyobb csúcssebességet fog eredményezni, mégpedig a fordulatszám növekedés arányában. (ha a gyári áttételezésen nem változtatunk).

Általában a gyári motorok kb. 7000 ford./perc fordulaton pörögnek. Az SP3 kipufogók ehhez képest kb. 750-1000 ford./perccel magasabb fordulatot biztosítanak, míg a kézi gyártású kipufogók akár 1750-2000 ford./perccel magasabbat is.

2.Hengerűrtartalom növelése - nagyobb térfogatú henger kit használata
Számtalan henger kit-et találunk a tuningalkatrész-gyártók termékpalettáján, Malossi, Polini, DR, Eurocilindro, hogy csak néhányat említsek. Az ezektől a gyártóktól származó utcai kitek használhatók a gyári, vagy extra teljesítményt biztosító speciális hengerfejjel egyaránt. Ezek a kit-ek általában öntöttvas hengerek alumínium hengerfejjel, és a motor gyárilag előírt fordulatszámán működnek, esetenként egy árnyalattal még magasabban is.

A Malossi, a Polini és az Eurocilindro alumínium kiteket is készít Nicosil bevonatú hengerfallal, ami nagyobb teljesítményt és nyomatékot eredményez. Ezek a kitek általában hengerfejjel együtt kaphatók.
A teljesítmény növekedése ellenére ezek a tu-ningszettek nagyon megbízhatóak, ami a henger bevonatának kedvező hő leadási tulajdonságának köszönhető.

Hozzáférhető még Malossi, Polini és Eurocilindro versenyhenger, amelyek különösen nagy teljesítményt adnak le, de nem igazán alkalmasak utcai használatra, mert rettenetesen sok karbantartást igényelnek.

3. Áttétel
Az áttételezés természetéből adódóan az áttétel növelésével csak nagyon kis végsebesség növekedést érhetünk el. Még a jelentős motorerő-növekedés sem fog ezen változtatni, ha az áttétel túlságosan hosszú.
Az áttétel kitek segítségével motortípustól függően akár 70%-kal is növelhetjük az áttétel nagyságát, aminek segítségével a gép elérheti a 110-120 km/órás végsebességet is (a motor megfelelő teljesítménye mellett).

4. Karburátor
Gyárilag a karburátorok torokátmérője 12 mm körüli, ami egy 50 köbcentis motor számára tökéletesen megfelelő, azonban ha a hengert 70 köbcentisre cseréljük (főleg ha azok közül is egy nagyobb teljesítményűre) egy nagyobb karburátor segítségével plusz lóerőhöz juthatunk. A legtöbb utcai kit számára egy 17 mm-es karburátor tökéletesen megfelel. Ezek a 17 mm-es karburátorok megvásárolhatóak automata, illetve kézi működtetésű szivatóval egyaránt. Akár 22 mm-es torokátmérőig. A motor paramétereitől függően szükség lehet a membránvezérlés, illetve a karburátorhoz illeszkedő gumicsonkok módosítására is. Ezek beszerzése tovább növeli a tuning kit egyébként sem alacsony költségét.

Összegzés
Mindennapi használatra szánt robogónk teljesítményét egy öntöttvas hengerszettel, egy karburátor szettel, az áttétel módosításával, illetve a kipufogó fojtásának eltávolításával körülbelül kétszeresére növelhetjük. De azok, akik ettől többre vágynak beszerezhetik a legnagyobb teljesítményű öntöttvas hengereket, vagy alumínium versenyhengert, illetve MHR Malossi hengert. Ezek rendkívüli teljesítményre képesek, éppen ezért különleges sebváltó—alkatrészekre is szükség van, amelyek képesek megbirkózni a megnövekedett teljesítménnyel. Például különleges kuplung és hátsó szíjtárcsa, amelyek segítségé-vel a sebességváltó még pontosabb lesz. A hátsó ékszíjtárcsa cseréje miatt hozzá illő variátort is be kell szereznünk. Továbbá tuningfőtengelyt is be kell építenünk, ami elviseli a magasabb fordulatszámot és nagyobb teljesítményt. Ezek a főtengelyek rendkívül megbízhatóak, amennyiben jó minőségű kétütemű olajat használunk és a motor fordulatszáma nem túlzottan magas. Ha a motor fordulatszámát 11 500 ford./perc alatt tartjuk, a főtengely, a henger, illetve a szimmeringek kopása nem lesz aránytalanul nagy a teljesítmény növekedéséhez képest. A versenyhengerek versenykipufogóval párosítva hajlamosak 13 000 ford./perc fordulatszámon üzemelni, ami rendszeres karbantartást igényel ahhoz, hogy megbízható is legyen. Minél erősebb a motor, teljesítményét annál szűkebb tartományban adja le, ezért elengedhetetlen a sebváltó tökéletes működése. Ha a tuningalkatrészek nem megfelelő kombinációját használjuk, a sebváltó nem fogja tudni hatékonyan átadni a teljesítményt a hátsó keréknek.
Sz. B.

 

Cikk kereső
kereső betöltése...

Termék kereső
kereső betöltése...HIRDETÉS

Legfrissebb cikkek 


 • Yamaha V-Max special edition
 •  
   
   
   • Aprilia
   • BMW
   • Ducati
   • Gilera
   • Honda
   • Husqvarna
   • Hyosung
   • Kawasaki
   • Keeway
   • KTM
   • Kymco
   • Malaguti
   • Moto Guzzi
   • Peugeot
   • Piaggio
   • Qlink
   • Suzuki
   • Triumph
   • Vespa
   • Yamaha
  Google Google FaceBook

  Twitter Youtube

  copyright © All Rights Reserved 2010 - 2020 Minden jog fenntartva!
  Az oldalon található összes tartalom bármilyen másolása vagy felhasználása csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.