Főoldal | Email | Belépés napja. Keresés itt:
   Minden motor A-Z Hírlevél | Médiaajánlat | Impresszum

2 in 1: Kawasaki Z800 teszt
Felvétel dátuma: 2013.07.03
Z800, Kawasaki


A történet tovább folytatódik a Kawasakinál. A 2 éve megjelent Z 750 R után idén nem csak új designnal, hanem méretesebb 806 cm3-is blokkal száll versenybe a Kawasaki közép kategóriás csupasz gépe.

A Z modellcsalád történe hosszú időre nyúlik vissza a japán márka életében. Első Z típus több mint 40 évvel ezelőtt jelent meg. A Z1 megjelenésével lépett be a Kawasaki a nagy űrtartalmú, többhengeres négyütemű motorok piacára. A 1972-ben megjelent motor 82 lóerős blokkja mellett jellegzetes és a jelenleg is kapható Z1000-en megmaradt négycsöves kipufogó elem tette különbözővé a motort.

 

2004-ben új erőre kapott Z család Z750-nel szállt harcba a vevőkért vívott csatába. Ekkora már a konkurencia 600-as nakedjei vezették az eladási toplistákat. Nem kellett sok idő a Z 750 a vevők kedvence lett.

 

Miért kedveljük ezt a kategóriát?

 

A válság kirobbanása után a gyorsasági kategória szinte eladhatatlanná vált az új motorok körében, helyette a vásárlók praktikus jegyekkel felvértezett társat keresnek, ami nem veti meg a sportosságot, de a hétköznapokban is vállalható a motorozás vele. Mindezek mellett az ár sem elhanyagolható szempont a vásárlás során, így egy 600-as sportmotor több mint 3 millió forintos ára elrettenti a vevőket. A középkategóriás naked 2-3 milliós árcédulával kedvezőbb megítélést kaphat a vásárlás során.

 

 

Beszéljünk kicsit a modellről

 

Az új modell tovább viszi a korábbi Kawasaki naked motorok jellemzőit. Agresszív külső, vérbeli, adrenalint termelő menetdinamika jellemzi a Z800-at. A street-fighter kinézetű gép idomzata több helyen változott az előző 750-es modellhez képest. A fejidomon elhelyzett lámpatest formája szögletesebb lett. A korábbi kerek analog forduatszámmérő és LED-es kijelző helyett mára már csak LED-es 3 részre tagolt műszeregység kapott helyet.

 

A fejlesztők figyeltek arra, hogy a középső központi egységen a fordulatszámmérő foglaljon helyet a sportosság további fokozása miatt. A motor hátsó része sem maradt változatlan, itt is a sportos mivoltát erősíti a rövid, keskeny és magasra felívelő hátsó traktus, ahol a háromszög alkaban tündöklő Z alakban futó LED-es hátsó lámpa ékesíti a motort.

 

2 in 1

 

Mielőtt még belemélyednénk a tesztbe, fontos említést tenni, hogy a Z800 megalkotásakor két változatot hoztak létre a normál változat 113 lóerős, a másik az európai A2-es motoros jogosítványhoz igazodó modell, mely nyitott állapotban 95 lóerős 70 KW-os motor fojtott kivitelben 35 KW-os, így kezdő A2-es jogosítvány esetén is használható az "E" jellel ellátott modell. A két verzió között annyi különbség van a lőerőkön kívül, hogy az E ülése nem tartalmazza dögös Z mintázatot és nincs a motoron alsó spoiler. Ezenkívül nem állítható az első futóművön a húzófokozati csillapítás, csak az előfeszítés.

 

 

Az ülésmagasság 19 mm-rel magasabbra került, íg 834 mm-en foglalunk helyet a motoron. Az üléspozíció sportosan túrásnak nevezném. A széles acélcső kormányt kicsit előre dölve érjük el, míg a lábtartó sincs túl magasan, így a kilómétereket kényelmesen rakhatjuk a Z800-ba. Szélvédelem a street fighter stílus következtében nem túl sok van, de a műszerfalat takaró mini plexi a semminél több szélvédelmet nyújt.

 

Mi hajtja a Z800-at?

 

A blokk 806 cm3-es hízott, melyet a henger furatátmérőjének 2,6 mm-rel való növelésével érték el. A módosítással a 750-es teljesítményénél és maximális nyomatékánál is magasabb értékeket értek el a mérnökök a teljes fordulatszám tartományban. A benzin égéstérbe való eljutattását szintén benzinbefecskendezőre bízták, melynek fojtószelep átmérőjét  32 mm-ről 34 mm-re növelték. A jobb gázreakció vagyis a jobb gyorsulás érdekében módosították a szekunder áttételt, 43 helyett 45 fogas fogaskerék került. 

 

A furatátmérő növelésének köszönhetően 7 lóerővel több a maximális teljesítménye mint elődjének volt. A 113 lóerős maximális teljesítmény és 83 Nm-es maximális nyomaték több mint elég a használatához. Másrészt a nyomaték elérhetősége már soros 4 hengeres erőforráshoz képest viszonylag alacsonyan, 4000-es fordulattól 

 

A vázat érdemben nem változtatták. Maradt a hagyományos stablis acélcső váz. A súly centralizálás és az alacsony súlypont érdekében a rövidebb kipufogó dob az első lábtartó vonalában a lábtartó alatt fut és csak a hátsó féktárcsa középpontjáig tart. A jó kezelhetőséget nem csak a már említett kormány - ülés - lábtartó triumvirátus praktikus összeállítása segíti, a jól megválasztott futómű is megfelelő visszajelzéseket ad, ezenkívül több ponton is állítható. A normál változaton elől az előfeszítés mellett a húzófokozati csillapítás is állítható, míg a hátsó rugóstagnál is szintén állítható a húzófokozati csillapítás és az előfeszítés. 

 

A jó visszajelzés és kiszámítható viselkedés normál útminőség mellett garantált, a feszes hangolású futómű útbordákkal való találkozáskor idegessé válik.

Az R változatról örökölte a fekete lábtartókat, viszont a radiális féknyergeket sajnos nem kapta meg a R nélküli Z800-as változat.

A 10 mm-rel növelt 310 mm-es dupla első féktárcsát, négydugattyús féknyereg egészíti ki, míg hátul 250 mm-es szimpla tárcsa található. A fék annak ellenére, hogy nem a divatosan radiálisan szerelt nyergeket kapta meg megfelelő fékhatást biztosít a használati körülményekhez képest. Gyengeségei intenzívebb használat, pl.: pályán érezhetnénk.

 

 

A tesztelt Z800-on megtalálható a Kawasakikon található ECO üzemmód, mely jelzi, hogy mikor közlekedünk gazdaságosan. A teszt alatt a 229 kg-os gép mozgatásához átlagosan 6,3 liter üzemanyagra volt szükség. Persze az érték valószínűleg az alacsonyabb fordulatszám-tartományon való használat esetén kevesebb is lehet.

 

A Z800-on az utas szállítás nem volt kivitelezhető, mivel üléstakaró volt a hátsó ülés helyett. Valószínűleg utasom nem sokat vesztett az élményből, mivel az utas szállítás sportmotorokra jellemzően spártainak mondható.

 

A Z800 kis apróbb változtatásokkal próbál megújulni a 2013-as évre, áttörő változtatást nem mertek eszközölni a Kawasaki mérnökei. 

 

Valószínűleg azért, mert egy jól eladható példány a középkategóriás Z és a koncepció az, hogy az eladás növeléséhez nem cserélik le a bevállt receptet, csak a tálaláson és a fűszerezésen változtatnak. A konkurencia árához képest 2.690.000 Ft (ABS-es változat 2.890.000 Ft) -os ára az kategória felső részébe helyezi a Z800-at, viszont cserébe egy vérbeli street fighter stílusú naked gépet kapunk a pénzünkért. Amennyiben az E változatot szeretnénk, akkor azt 400 ezer forinttal olcsóbban megkaphatjuk

 


 
Technikai adatok
Első fék Dupla úszóágyazású 310 mm Dupla, szembenálló 4-dugattyús féknyereg tárcsa
Hátsó fék Egydugattyús 250 mm hullámos tárcsa
Hengerűrtartalom 806 cm3
Száraz tömeg 229 kg
Üzemanyag tartály 17 litres
összes adat megtekintése >>>

Cikk kereső
kereső betöltése...

Termék kereső
kereső betöltése...HIRDETÉS

 
 
 
 • Aprilia
 • BMW
 • Ducati
 • Gilera
 • Honda
 • Husqvarna
 • Hyosung
 • Kawasaki
 • Keeway
 • KTM
 • Kymco
 • Malaguti
 • Moto Guzzi
 • Peugeot
 • Piaggio
 • Qlink
 • Suzuki
 • Triumph
 • Vespa
 • Yamaha
Google Google FaceBook

Twitter Youtube

copyright © All Rights Reserved 2010 - 2020 Minden jog fenntartva!
Az oldalon található összes tartalom bármilyen másolása vagy felhasználása csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.