tovább >>>
Főoldal | Email | Belépés napja. Keresés itt:
   Minden motor A-Z Hírlevél | Médiaajánlat | Impresszum

Egy Ninja robogója - Kawasaki J300 teszt
Kawasaki első robogója
[InfoBike.hu | Pale] Felvétel dátuma: 2014.06.17
Kawasaki, J300, teszt, robogó


A Kawasaki életében mérföldkőnek ígérkezik a 2014-es év. Sok évnyi várakozás után a tettek mezejére lépett a gyártó. Nem nézi tovább a konkurens márkák szárnyalását az európai robogó piacon, a Kawasaki is kigurul első nagy robogójával, a J300-zal, mely pár nap erejéig nálunk járt.

A várva várt pillanat 2013. novemberében jött el.  A robogósók Mekkájában Olaszországban, a Milánói motorkiállításon debütált a ninják első robogója. 

A Kawasaki nem bízta a véletlenre első robogó piacra dobásánál. Nem esett abba a hibába, hogy robogógyártási tapasztalat nélkül nekivág egyedül egy teljesen új példány megalkotásába. Ezért egy neves és több éves tapasztalatokkal rendelkező gyártó, a tajvani Kymco segítségével alkotta meg az első Kawasaki robogót. A Kymco 2011-ben piacra dobta a Downtown modellt, mely a J300 alapjául szolgált. A modellt ninjásították. Új fékek, más motorvezérlő elektronika és átdesignolt idomok kerültek a ninják robogójára. Ha fennakadnánk azon, hogy egy japán gyártó a tajvani beszállítót választotta, hogy létrehozza a robogóját, akkor fogadjuk el azt a tényt, hogy a BMW is szintén a Kymcot választotta partnerül a robogói megalkotásakor. 

 

Ha túllendültünk azon, hogy már a 4. japán gyártónak is van robogója, térjünk a automata kétkerekűek egyik legfontosabb tulajdonságára a külsőre:

Első találkozásunkkor is egyértelmű volt, hogy a J300 sem log ki a Kawasaki modell palettájából. A szuper-sport és sport motorjaikon található éles ívek a J300-on is visszaköszönnek, melyek sportos megjelenését erősítik a gépnek. Emellett a felhasznált alkatrészek mint  pl.: a hullámos féktárcsák, hegyes első idom, lekeskenyülő hátsó LED lámpával díszített idomrész szintén a sportosság jegyében került a J300-ra. Az iker lámpatest és a közé ékelt “ninja” zöld háromszög idomrész és alacsony plexi szintén a sportos mivoltát erősíti a kétkerekűnek.

A Kawasaki odafigyelt a részletekre is az irányjelzőket az idomba illesztették és minden igényt kielégítő központi LCD kijelzőt és km órát és fordulatszámmérőt illesztettek a műszerfalba. 

A külső után talán a 2. legfontosabb dolog egy robogón a komfort és praktikum, nézzük mivel készült a japán gyár, hogy megfeleljen vevői igényeinek:

 

 

Az ülést 775 mm-es magasra helyezték, ez annyit jelent, hogy ráülve 175 cm-es magasságommal telitalppal leér a lábam, így átlagos méretű pilótáknak stabil és biztonságos manőverezést garantál a J300. Az ülés kellően széles, vastagon párnázott. Egyedüli furcsaság, hogy a deréktámasz miatt kicsit úgy éreztem, mintha a megszokottnál előrébb ülnék. Ez nálam nem jelent gondot, de magasabb pilótáknál a lábak elhelyezése miatt kényelmetlenséget okozhat. A pilótának normál lábtéren elhelyezett lábtartó áll rendelkezésre.Sportrobogó lévén és nagyrészt városi használatkor nincs szükség az országúti lábtartóra, de egy későbbi fejlesztésnél megfontolandó, hogy a komfortos nyújtott lábas utazás érdekében érdemes-e kialakítani ezt a megoldást.A kormány könnyedén elérhető, a kezelőszervek is a helyén vannak, így nincs más hátra induljunk neki a J300-zal egy tesztútra. Az tesztelés során volt alkalmam esőben és 10 fokos hidegben is próbára tenni a vasat. A plexi kisebb esőzést folyamatos haladás mellett jól elvezeti. Az idomzat kialakítása pedig szintén segítségünkre van a napi használatban. Nem ér minket a szél és szintén csillapítja az elázás mértékét. Bármilyen jó egy robogó, nálunk kiemelt figyelmet kell fordítanunk a rugóstagokra. Sajnos ami az olaszoknál vagy németeknél megfelelő, az nálunk lévő kátyúrengetegben nem biztos, hogy komfortos utazást garantál. A J300-ban itt sem kellett csalódni. Elől 14-es kerék hagyományos teleszkópszárakra támaszkodik, hátul előfeszítésében állítható rugóstag dolgozik. Hátra 13-as felnit kapott a J300. A futómű hangolása ideális, a kisebb kátyúkat nagyon jól elvezeti futómű. A sztenderd méretű kerékméret nem okoz problémát, nagyobb sebességnél is stabil maradt a motor.

 

 

A motort beindítva kellemes hang fogad minket. A Downtown-ból örökölt folyadékhűtéses erőforrás 299 cm3. A technikai adatok szerint 28 lóerős teljesítmény és 28,7 Nm maximális nyomatékkal rendelkezik az egyhengeres erőforrás. A fokozatmentes (CVT) váltót megfelelően hangolták a géphez, a 191 kg-os tömeget egy illetve két személlyel is megfelelő lendülettel mozgatja. 

 

Az alacsonyra helyezett súlypont és keskeny kialakítás nagyon hasznos a városban. Kisebb helyeken is jól manőverezhető, lassú haladáskor is stabilan viselkedik a J300. Mire elég a 28 lóerő és megéri-e 250-es helyett a 300 cm3?  Míg egy 250-es gép általában 110-ig muzsikál megfelelően, utána a gyorsulás intenzitása lelassul és végsebességre 130-135 km/h lehet a maximum. Addig ez a 300-as erőforrás 150 km/h-s maximális sebesség mellett több tartalékkal bír 110-es tempó mellett, ami jól jöhet egy előzésnél. Ekkora sebességhez jó fékek is kellenek. Ha már Kawasaki, akkor nem maradhat el a hullámos féktárcsa, elől 260 mm-es, míg hátul 240 mm-es tárcsa biztosítja a lassulást. A tesztpéldány a legmagasabb felszereltségű special edition ABS-es változat volt. Nagyon kedves figyelmesség, hogy a fékkar állítható.

 

Két személlyel is kényelmes…

 

A robogót két személlyel is kipróbáltam. A hátsó utasnak széles és szintén vastagon párnázott ülés garantálja a kényelmet. A biztonságról pedig kihajtható lábtartó és a hátsó traktust körbefutó utaskapaszkodó garantálja. Így nem érheti panasz utasunkat sem. 

 

Ha már robogóról beszélünk a pakolhatóság is visszatérő kérdés általában. A J300-on sem merült feledésbe. Az ülés alatt hatalmas zárt sisak számára is elegendő helyet találunk. Amely mellett sajnos kulccsal nem zárható kesztyűtartó és extraként kapható hátsó top-case nyújt elegendő helyett holmijainknak. Hátsó doboznak többféle méretből választhatunk, a tesztpéldányon található 30 literes mellett 39 és 47 literes dobozt is választhatunk. A top-case-en kívül több gyári extrából választhatunk. Hasznos lehet az Apron- Deluxe, mely hidegben és esőben nyújt biztonságot alsó végtagjainknak. 

 

A J300 összességében egy nagyon jó belépő az új kategóriában. Megvan benne minden, amire szüksége lehet egy robogózást kedvelő vásárlónak. 1.530.000 Ft-tól, 1.740.000 Ft-ig kapható, attól függően, hogy normál, ABS-es vagy special edition vagy mindkettő kombinációját választjuk.


Köszönet a tesztmotorért a Kawasaki magyarországi importőrének az Ivanics Kft-nek és köszönet a tesztruházatért a Shox Kft-nek!


 
Cikk kereső
kereső betöltése...

Termék kereső
kereső betöltése...

HirdetésHIRDETÉS

 
 
 
 • Aprilia
 • BMW
 • Ducati
 • Gilera
 • Honda
 • Husqvarna
 • Hyosung
 • Kawasaki
 • Keeway
 • KTM
 • Kymco
 • Malaguti
 • Moto Guzzi
 • Peugeot
 • Piaggio
 • Qlink
 • Suzuki
 • Triumph
 • Vespa
 • Yamaha
Google Google FaceBook

Twitter Youtube

copyright © All Rights Reserved 2010 - 2021 Minden jog fenntartva!
Az oldalon található összes tartalom bármilyen másolása vagy felhasználása csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.